Hermetik kombilerin bir çeşidi olan yoğuşmalı kombiler, ismini “yoğuşma” kavramından alır. Bilindiği gibi yoğuşma, gaz halindeki bir maddenin çevresine ısı vererek sıvı hale dönüşmesi olayıdır. Yoğuşmalı kombilerde, yanma tepkimesinden çıkan su buharı atılmadan önce barındırdığı ısı enerjisinden bir kez daha yararlanılır.
Yoğuşmalı kombilerin çalışma prensibi şu şekildedir: Yukarıda da belirttiğimiz gibi yoğuşmalı kombiler turbo eşanjör sistemi ile yanma sonucu oluşan su buharını tekrar sisteme geri kazandır. Yoğuşmalı kombiler su buharını sisteme kazandırma olayını atık gaz sıcaklığını düşürerek gerçekleştirir.
Yoğuşmalı Kombi Nedir
Verimi klasik kombilere göre daha yüksektir. Bu sayede daha düşük yakıt tüketimi vardır. Düşük baca gazı sıcaklıklarına sahiptir. Alev boyunu ihtiyaca göre ayarlayarak, dur/kalk yapmadan modülasyonlu şekilde çalışır. Fan modülasyonu sayesinde tüketilen gaz miktarına bağlı olarak yüksek yanma verimi elde edilir ve çok daha sessiz çalışma sağlanır. Daha düşük emisyon (CO ve NOx) oranları ile daha çevrecidir.
Yoğuşmalı cihazlar ileri teknoloji ürünü olduklarından dolayı marka ve üretici firma çok önemlidir. Daha az arıza ihtimali olmasına karşın yine de servis ağı güçlü bir firma tercih edilmelidir.
50 derecenin altında çalışması durumunda; normal kombilerde verim %79’a kadar düşmekte, yoğuşmalı kombilerde ise %109’a kadar çıkmaktadır, bu nedenle %30 tasarruf oluşmaktadır.
Yarı yoğuşmalı kombilerde, mevcut yapının içerisine bir eşanjör ilave edilerek %101 verimle yoğuşma sağlanır. Tam yoğuşmalı kombilerde ise özel bir yapı içerisinde yoğuşma sağlandığı ve bunun için de özel bir yanma odası tasarlandığı için verim %109’a kadar çıkabilmektedir.
Tam yoğuşmalı kombilerde alev boyu ihtiyaca göre ayarlanarak, modülasyonlu bir şekilde çalışır. Bu kombilerde bulunan fan modülasyonu sayesinde tüketilen gaz miktarına göre yüksek yanma verimi elde edilirken, standart kombilere göre çok daha sessiz bir şekilde çalışır. Yoğuşmalı kombilerin bir diğer özelliği ise daha düşük emisyon değerleri ile çevreci olmalarıdır.
Kombiler Kaç Derecede Çalıştırılmalıdır?
Enerji ekonomisi açısından bakıldığında bu sorunun cevabı “olabilecek en düşük sıcaklık”tır. Aynı güçte kombisi olan ve aynı büyüklükte iki farklı dairenin birinde radyatör boyut veya kapasiteleri diğerinden daha küçük ise bu durumda ilk daire 60°C kombi kalorifer suyu sıcaklığı ile evi 20°C sıcaklığa ulaştırırken, daha küçük boyutlu veya görünümü aynı olmakla birlikte daha düşük ısıl kapasiteye sahip ucuz bir radyatör kullanılan evde ancak 65°C veya 70°C ile ev ısıtılabilecektir. Bu da, daha fazla doğal gaz tüketimi ve sonuçta daha yüksek doğal gaz faturası anlamına gelir.
Kombilerin evi 20°C’de tutması için, hava soğuduğunda kombinin ısıtma sıcaklığının arttırılması, hava ısındığında ise düşürülmesi gerekmektedir. Eğer, kullanıcılar kendilerini her koşulda garantiye almak için ( sihhi tesisat ) kombiyi yüksek sıcaklıkta çalıştırırlarsa bu durumda daha ılık sıcaklıklarda kombi kalorifer suyu gereksiz olarak fazla ısıtılacak, ortam sıcaklığı 20°C’ın üzerine çıkacak ve böylece enerji kaybı yaşanacaktır. Kombi sıcaklığı düşük olursa, çok soğuk havalarda kombi gerekeli ısıyı üretemeyeceği için evde konfor sıcaklığı sağlanamayacaktır. Bu problemi ortadan kaldırmak için kullanıcılara iki farklı tavsiyemiz olacaktır.