Plakalı Eşanjör

Plakalı Eşanjör Arızası

Plakalı Eşanjör herhangi bir fiziksel temas olmaksızın aralarında sıcaklık farkı olan sıvı veya gaz iki akışkanın birinden diğerine plakalar vasıtasıyla ısı transferini sağlayan devre elemanıdır.

Plakalı ısı eşanjörü, ısıyı akışkanlar arasında iletmek için bir dizi metal plaka içeren bir tür ısı eşanjörüdür. Plakalı eşanjör, termodinamik prensibine göre çalışır. Bu eşanjörlerde, her bir plaka, kapalı, içi boş boru şeklinde bir kabuğa sahiptir.

Plakalar, yarım parçalar arasında ısı alışverişi yapmak için ince dikdörtgen kanallar geliştirilecek şekilde düzenlenmiştir. İşletme sıvısı bu bükülmüş ve dar kanallar arasında hareket eder.

Kombilerde ana eşanjör, plakalı eşanjör ve yoğuşma eşanjörü olmak üzere üç farklı sınıfta eşanjör bulunur. Tüm eşanjörler temel olarak ısıyı iletme görevi üstlense de maliyetleri ve çalışma prensipleri bakımından aralarında büyük farklılıklar vardır.

Kombi ana eşanjörü bir kombideki en pahalı ve en önemli parçadır. Ana eşanjör, brülörde yanan yakıttan elde ettiği ısıyı sistemin ısıtma ya da kullanım suyu elemanlarına aktarma görevini yapar.

Kombilerde ısıya en çok maruz kalan parça olan ana eşanjörlerin üretiminde ağırlıklı olarak paslanmaz çelik ve alüminyum silisyum alaşımlar tercih edilmektedir.

Kombi, ısıtma ya da kullanım suyu için devreye girdiğinde ana eşanjör üzerinde yalnızca ısıtma devresindeki su ısıtılmaktadır.

Kullanım suyu talebinde, ana eşanjör üzerinde ısıtılan sudaki ısı plakalı eşanjör yardımıyla temiz su hattına aktarılmaktadır.

Doğrudan alev üzerinden ısı almadıkları için ısıyı son derece hızlı aktaracak şekilde tasarlanmaları gerekir. Bu nedenle plakalar son derece ince bir yapıya sahiptir.

Plakalı eşanjörler kolay kolay kireçlenmese de yıllar içinde kireç birikimi kaçınılmazdır. Bu durumda artık kombide sıcak su derecesini yükseltseniz bile su yeterince ısınmayabilir. Bazen kireç plakanın bir kısmını kaplar ve çeşmeden gelen suda dalgalanmalara sebep olur.

Tüm bu sorunlar plakalı eşanjör temizliği yapılarak çözülebilir. Eşanjörün temizlenmesi için yerinden sökülmesi ve uygun kimyasala yatırılması gerekir.

 

Related posts

Şimdi Ara
7 / 24 Whatsapp