Kombi basıncı kaçta olmalı sorusuna verilebilecek en doğru yanıt 1.5 ile 2 bar seviyesi arası olacaktır. Eğer kombi basıncı 1.5 seviyesinin altındaysa, musluklara veya tesisatın tamamına gönderilen suyun istenen sıcaklıkta olması mümkün olmayabilir.
Kombi basıncının 1.5 bardan 2 bara kadar yükselmesi bir arıza durumu değildir. Kombiler, kaloriferler açıldığı zaman yanı kış moduna geçildiğinde içinde bulunan suyu kaynatır ve su kaynadıkça çoğalır.
Eğer kombi basıncı 3 bar üzerine yükseliyorsa burada bir sorun olduğunu söylemek mümkündür.
Kombi basıncı kaç olmalı, kombi su basıncı kaç olmalı? Farklı marka ve türde kombiler kullansanız da; kombinin doğru çalışması için, basınç aralığı neredeyse tüm kombilerde aynıdır. Çünkü, bağlantı elemanlarının dayanma basıncı ve kombi devir daim motorunun çalışması belli bir basınç aralığında çalışması için dizayn edilmiştir.
Kombi basınç göstergesi her kombinin ön panelinde veya alt kısmında bulunur. Kombi basıncının sık sık kontrol edilebilmesi için, kombi basınç göstergesi kolayca görünebilir bir yere konulmuştur. Kombinin çalışmaması ve kombi arızalarının büyük bir kısmı basıncın düşük olmasından kaynaklanır.
Kombi basıncının düşük olması, kombide bazı hata kodlarının ortaya çıkması ve kombinin arızaya geçmesi demektir. Fakat, düşük basınç kadar kombi basıncının fazla olması da kombi ve su tesisatı için zararlıdır. Kombi basıncının fazla olması, kombi içerisindeki suyun gereğinden fazla olması demektir. Bu da tesisata ve kombi içerisinde bir baskıya neden olur. Bu nedenle, dışarı çıkmak isteyen su, en zayıf bağlantı noktasından dışarı çıkacaktır.
Kombilerde hem sıcak su derecesi hem de kalorifer derecesi bulunmaktadır. Bu her iki ısının kaç derecede olacağı kullanıcının belirleyeceği bir durumdur. Isı ayarları, kombinizin fonksiyonel özellikleri, kombiyi kullandığını mevsimin hangi mevsim olduğu, mekânın izolasyonu, bulunduğu kat gibi durumlarda değişkenlik göstermektedir. Bu sebeple kombinin ne zaman hangi ısı ayarında kullanılacağı ancak içinde bulunulan zamanla belirlenebilir. Yaz mevsiminde sıcak su ihtiyacı olacağı, şebeke suyu sıcaklığının da yüksek olacağı için kombi sıcak su ayarı 40-45 derecelerde olabilir. Kombinizin ısı ayarını kış mevsiminde biraz daha artırabilirsiniz.
İlkbahar ve sonbahar gibi geçiş mevsimlerinde de hava çok soğuk olmayacağı için kombinizi düşük derecede kullanmanız yeterli olacaktır. Yine eğer kuzey cephede oturuyor ve binanızın ısı yalıtımı çok iyi değilse kış mevsiminde kombinizi üst seviyede kullanmanız gerekecektir. Kombinin kullanıldığı mekânın alt ve üst katı boş ise de bu, ısınmayı etkileyeceği için kombinin de derecesinin yüksek olması gerekecektir.
Kombi ısı ayarı, kullanılan kombinin çeşidine göre de farklılık göstermektedir. Eğer yoğuşmalı kombi kullanıyorsanız kombinizin ısı ayarı 55 dereceyi geçmemelidir.
Kombi çalışırken basınç yükseliyor ise öncelikle basınç yükselmesinin temel sebebini bulmalısınız. Kombi basıncı neden yükseliyor sorusuna yukarıda da bahsettiğimiz gibi birden fazla yanıt verilebilir. Bunun için yazının başında saydığımız muhtemel sebepleri inceleyebilir ve sorunun neyden kaynaklı olduğunu saptayabilirsiniz. Kombide basınç yükselmesine sebep olan aksaklıklardan bazılarını kendiniz çözebilirsiniz. Ancak eğer sorun hatalı ya da bozulmuş bir parçadan kaynaklanıyorsa yetkili servise başvurmanız gerekir.
Kombinizin basıncı yüksekse sizler kullanıcı olarak öncelikle doldurma musluğunu kontrol edebilirsiniz. Kombiye su basma işlemi yaptığınız esnada musluğu açık unutmuş olabilirsiniz. Bu yüzden doldurma musluğuna bakmalı açık kalmışsa kapatmalısınız. (Doldurma musluğu genellikle sağa çevrilerek kapatılır.)